8 augustus 2016
A hero is an ordinary individual
who finds the strength to persevere and endure
in spite of overwhelming obstacles.

Christopher Reeve  
We zijn gebleven bij wrok de tweede van de vijf cultuur kwalen die een kwaal-loos bestaan in de weg staan.
Wrok is een onhanteerbare, kwaadaardige en wrede emotie. Je moet wraak nemen voor wat je is aangedaan althans voor wat je voor je gevoel is aangedaan. Vaak heeft de ander namelijk geen idee van wat hij je zou aangedaan moeten hebben. Je reactie is vaak overtrokken en omdat hij geheel buiten proportie is niet te begrijpen voor anderen en eigenlijk snap je zelf vaak ook niet waarom je zo heftig reageert.
Overigens zie je in de diverse soaps hier prachtige voorbeelden van, die weliswaar geromantiseerd maar ook wel laten zien dat het een buiten proportionele reactie is.
In de echte wereld leidt wrok vaak tot problemen met je keel en je hart. Ook verstoringen van je immuunsysteem horen bij de problemen.
Het doorbreken ervan is enkel mogelijk als je bij jezelf begint. Wees kritisch op je eigen reactie en vraag je af of je ook zo zou reageren bij een ander. Is dit zeker niet het geval ga dan op zoek naar wat je werkelijk dwars zit en maak hiermee je ongenoegen hanteerbaar en mogelijk bespreekbaar.
Laat je verrassen door de reactie van de ander.
 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor