10 augustus 2016
Happiness is not a reward,
it is a consequence.
Suffering is not a punishment,
it is a result.

Robert Ingersoll
 
Een in principe goede eigenschap kan, indien hij te ver doorgevoerd wordt, verworden tot een slechte eigenschap zoals de volgende cultuur kwaal:
Egoloosheid. Altijd klaar staan voor de ander en jezelf geheel wegcijferen. Dit komt vaak niet uit een kracht voort maar er is juist sprake van een overlevingstechniek waarbij van de zwakke persoonlijkheid een kracht gemaakt probeert te worden.
Helaas leidt het niet meer hebben van een ruggengraat juist tot het verdringen van de eigen behoeften en worden deze verstikt. Deze schaduwkant van deze in principe goede eigenschap leidt vaak tot fysieke problemen die zich vooral uiten in diverse chronische ziekten zoals bijvoorbeeld diabetes.
Het herkennen en erkennen van de eigen behoefte en hiervoor durven op te komen staat centraal in de oplossing. Deze mensen moeten ervaren hoe het is Nee te zeggen en nog steeds aardig gevonden te worden.
Herken je dit bij jezelf of in je omgeving?
Help de ander eens bij het erkennen van het probleem en stapje voor stapje opkomen voor zichzelf. Door dit proces bewust te doorlopen kun je zelf er ook veel van leren. 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor