1 oktober 2016
I don't think of myself as unbreakable.
Perhaps I'm just rather flexible and adaptable.

Aung San Suu Kyi
 
Voor een duurzame relatie met wat dan ook is het nodig flexibel te blijven. Het is vrijwel onmogelijk een relatie te handhaven zonder te geven en nemen.
In de Tao wordt stijfheid gezien als de metgezel van de dood en flexibiliteit als de metgezel van het leven. Leven is continu veranderlijk en de dood is een statisch gegeven.
Voor intermenselijke relaties is flexibiliteit in wat voor vorm dan ook de basis. Soms staan we versteld als buitenstaanders hoe bepaalde mensen het bij en met elkaar uithouden.
Toch is bij nadere beschouwing daar vaak een heldere rolverdeling te herkennen. En ook, en dat is zeker zo belangrijk, het elkaar erkennen in die rol.
Indien we in een niet zelf gekozen relatie verzeild raken waarbij geen sprake meer is van flexibiliteit door de ander, is het handhaven van de relatie als zodanig onmogelijk. We komen dan voor de keuze de wijze waarop we van de relatie afkunnen te kiezen.
Ook daarvoor staat de keiharde, rechterlijke weg, of de schikking, als zachte flexibele mogelijkheid open. Des te zachter we de scheiding realiseren des te meer is de relatie nog te redden.
Ook bij een verbroken relatie is flexibiliteit een teken van kracht. 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor