15 oktober 2016
Ons gedrag is afhankelijk van onze besluiten,
niet van onze omstandigheden.

Stephen Covey  
 
Nog even terug naar kiezen, of beter besluitvorming. Uit onderzoek is vast komen te staan dat acute stress bij mannen leidt tot slechte besluitvormingsprocessen.
Er is in principe sprake van twee systemen, het emotionele systeem en het cognitieve systeem.
Het emotioneel systeem begint met plussen en minnen te geven en vervolgens bepaald het cognitieve systeem de optimale keuze.
Bij acute stress blijkt dit systeem bij mannen niet optimaal meer te functioneren en ze worden risico zoekend. Ze worden gevoeliger voor onredelijke beloningen en worden minder gevoelig voor straffen. Hierdoor is het vooral lastig de lange termijn goed in de besluitvorming te betrekken.
Bij vrouwen blijkt dit patroon geheel anders te liggen en dan ook nog eens afhankelijk te zijn van hun maandelijkse cyclus. Vrouwen worden onder acute stress juist risico mijdend en blijven dus ook de langere termijn in hun besluitvorming betrekken.
Het lijkt logisch dat dit verschil ook bij chronische stress tot een verschillende reactie kan leiden. Voor dit onderzoek wordt veel gebruik gemaakt van proefdieren. Daar in veel onderzoek tot nu toe, mannelijke muizen en ratten werden gebruikt lijken de uitkomsten hiervan niet echt bruikbaar. 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor