24 oktober 2016
Soms is het tijd voor vertrek
zelfs zonder je bestemming te kennen.

Tennessee Williams  
 
In 1943 schreef Abraham Maslow een artikel over de theorie van de menselijke motivatie. Het zou tot 1954 duren voordat hij het in boekvorm uitgaf, maar dit is wel een echt standaardwerk geworden.
Hij stelde hierin dat de menselijke psyche werkt volgens een hiërarchisch behoefte model. Dat wil zeggen dat pas aan de hogere behoeften kan worden voldaan als de basis behoeften van de lagere niveaus bevestigd zijn.
Aan de basis van de behoefte piramide vinden we de fysiologische behoeften, zoals voedsel, water, lucht, maar ook kleding, onderdak en seks om ons voortbestaan te verzekeren.
Als deze behoeften in voldoende mate zijn bevredigd kunnen we aan de slag met onze behoefte aan veiligheid en geborgenheid. Dit allemaal gericht op het individu.
De derde laag is de sociale laag en richt zich op liefde en erbij horen. Zonder de vervulling van deze behoeften verval je tot eenzaamheid en depressie. Hoor je er eenmaal bij ontstaat de behoefte van waardering door anderen.
Deze vierde laag gaat vooral over respect en zelfvertrouwen. Maslow omschrijft de vijfde en laatste behoefte laag als de behoefte tot heelheid en het voldoen aan onze inherente opdracht, onze bestemming.
Deze zoektocht naar bestemming is vooral de laatste jaren een belangrijk onderwerp in veel trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
Hoe staat het met jouw bestemming? 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor