3 november 2016
Ik beschouw geen enkele dag als vanzelfsprekend.
Ik heb alleen goede dagen en super dagen.

Lance Armstrong  
 
Op het moment dat de basis er is kun je gaan denken aan andere trainingsvormen. Je kunt intensiever gaan trainen. Vaak betekent dit niet langer maar eerder korter en harder.
De fout die veel beginnende sporters dan maken is dat ze alleen nog maar zo willen trainen of het gevoel hebben dat ze iedere keer harder moeten. Niet doen dus.
Beter is het de tussenvormen te ontwikkelen met de volgende trainingsdoelen.
Het verhogen van je trainingsbelastbaarheid. Iets snellere, intensievere en dus ook kortere training waarbij de ademhaling snel gaat maar nog wel gecontroleerd verloopt.
De volgende vorm is de harde training waarbij je vooral probeert je uithoudingsvermogen op die hogere intensiteit te trainen. Je ademhaling is daarbij zwaar en je spieren voelen naar zo'n training vermoeid. Een dergelijke training kun je het beste in groepsverband afwerken zodat je gemotiveerd wordt door te gaan. Toch train je op die intensiteit hooguit 10 minuten en maximaal 1 à 2 keer per week.
Dan is er nog de maximaal training, maar die kun je eigenlijk alleen onder begeleiding goed uitvoeren. De enige reden om hem hier te vermelden is dat je dus beseft dat de vorige trainingsvorm niet je geheel mag uitputten.
En denk eraan het belangrijkste blijft voor ons toch het plezier dat we beleven aan de training of minimaal het goede gevoel dat het ons geeft als we dit volbrengen. 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor