6 november 2016
Waarom luister je met meer aandacht naar de herrie van de wereld
dan naar de stilte van je ziel?

Nella van Weigeren  
 
Komende dagen geregeld aandacht voor het boek van Brené Brown: “De kracht van kwetsbaarheid” met als ondertitel “heb de moed om niet perfect te willen zijn”.
Persoonlijk heb ik het idee dat in dit boek meer aanknopingspunten zitten voor een succesvolle aanpak van een burn-out dan in menig specifiek over dit onderwerp geschreven boeken. Kwetsbaarheid en al de daarmee samenhangende gedragingen en eigenaardigheden is een vaak onderschatte of zelfs overgeslagen eigenschap van ons allen.
Door verschillende zaken de bekijken door de bril van kwetsbaarheid komen ze in een geheel ander daglicht te staan en krijg je soms verrassende doorzichten in de menselijke psyche. Probleem daarbij is wel dat we nog zeker niet gewend zijn om met deze termen te werken of ze te bespreken.
Misschien is dat ook wel de reden dat dit boek bij mij zo resoneert. Laten we de problemen toch vooral bekijken vanuit het menselijk perspectief zonder er een stigmatiserend etiket op te plakken.
Zo zie je dat iets als narcisme vooral verklaart kan worden uit de angst gewoontjes te zijn. De angst om niet bijzonder genoeg te zijn om gezien te worden, liefde te ontvangen, erbij te horen, of om een doel in het leven te hebben.
Wat kunnen we nu leren van ons eigen gedrag door een dergelijke kijk?
Stel jezelf de volgende vragen.
Welke boodschappen en verwachtingen zijn kenmerkend voor onze cultuur en hoe beïnvloedt die cultuur je gedrag?
Wat is het verband tussen onze worstelingen en ons gedrag aan de ene kant en zelfbescherming aan de andere?
Hoe verhouden ons gedrag, onze gedachten en onze emoties zich tot kwetsbaarheid en de behoefte aan een sterk gevoel van eigenwaarde? 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor