26 november 2016
Eerlijk zijn is heel gemakkelijk
als je niet bang bent iets te verliezen.

Nin Sheng  
 
Vrijwel alles wat abstract is, is een leugen. Wat is mooi of niet mooi, wat is waar of niet waar en ga zo maar door. We hebben de neiging alles wat we waarnemen te vertekenen en te verdraaien. Dat alles om het waargenomene in overeenstemming te brengen met wat we al geloofden. Maar daarmee is het natuurlijk nog niet waar.
Onze zienswijze is sterk afhankelijk van hoe we ons fysiek en emotioneel voelen. En dat verschilt van moment tot moment. Je hele leven is een verhaal en jij bent daarin de hoofdrolspeler. Toch laten we ons verhaal en dus ons leven sterk beïnvloeden door de bijrollen, de mensen in onze omgeving. We passen onze mening aan, aan dat we van hen horen.
Benader het nu eens als volgt. Dat wat anderen over mij zeggen is slechts een projectie van het beeld dat zij over mij hebben en dat beeld heeft niets met mij van doen.
Dit inzicht maakt het je gemakkelijk de verteller te vergeven. En deze daad van vergeving zal de relatie met de ander grondig herzien. Besef dat het slechts een verhaal is met veel abstracte leugens.
Probeer eens, minimaal, eerlijk tegen jezelf te zijn. 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor