4 december 2016
Loslaten is niet oordelen,
maar de ander toestaan mens te zijn.

Nelson Mandela  
 
Je zou de op 5 december 2013 (morgen dus alweer 3 jaar geleden) op 95 jarige leeftijd overleden Nelson Mandela kunnen zien als symbool van mogelijke verandering. Hij begreep als geen ander wat er nodig was om verandering in gang te zetten.
Veel aandacht wordt er besteed aan zijn strijd tegen apartheid. Maar het is toch vooral de positieve verandering die hij teweeg bracht die we ons zullen herinneren.
Als je ook voor jezelf een verandering wil bewerkstelligen is het wel handig te weten dat je dit op een aantal niveaus moet doen. Besef ook dat het niet vanzelf gaat en dat strijd er bij hoort.
Robert Diltz heeft een aantal logische niveaus van verandering gedefinieerd.
Dit zijn achtereenvolgens:
  • Omgeving; echt je fysieke omgeving als kamer, woonplaats, enzovoort.
  • Gedrag; dat wat je feitelijk doet.
  • Vermogens; wat kan je en ben je je dat bewust.
  • Overtuigingen; je regels en waarden.
  • Identiteit; wie je bent.
  • Spiritualiteit; waar je in gelooft en je visie.
Als je nu situaties hebt waarbij een verandering op een van deze niveaus speelt en je een slecht gevoel hebt, kun je door jezelf te bevragen met de wie, wat, waar, waarmee, wanneer, met wie, waarom vragen het gevoel ontleden en verhelderen.
Al snel begrijp je dan op welk niveau je voornaamste weerstand zit. En wat misschien nog wel belangrijker is, door het beantwoorden van de vragen heb je een helder beeld van je weerstand en dat geeft je weer de mogelijkheid op het juiste niveau van verandering actie te ondernemen. 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor