6 december 2016
Change your thoughts,
and in the twinkling of an eye,
all your conditions change. 

Florence Scovel Shinn
 
Een bekend voorbeeld van geconditioneerd gedrag is de volwassen olifant die in bedwang wordt gehouden door een relatief dun kettinkje. Niet zo zwak dat het per ongeluk kan breken, maar zeker niet sterk genoeg om de kracht van een volwassen olifant te weerstaan.
Wij zijn al heel vroeg in ons leven overlevingstrategieën gaan ontwikkelen en hebben het gedrag dat werd beloond verder ontwikkeld en gedrag dat niet succesvol was afgeleerd.
Toch zijn beide vormen van gedrag naast elkaar beschikbaar gebleven. De olifant heeft de kracht de ketting te breken maar niet het besef dat dit een optie is.
Door het zogenaamde masker gedrag hebben we zelf ook het zicht verloren op ons werkelijke oergedrag. Dit gedrag op basis van onze aanleg (nature) gecombineerd met ons aangeleerde (nurture) gedrag levert een enorme variëteit aan gedragsmogelijkheden op waarvan we ons maar zeer ten dele bewust zijn. En dat is jammer.
Een bekend voorbeeld van een overlevingsstrategie is het inschatten en inspelen op de behoeften van anderen. Indien dit zover wordt doorgevoerd dat we onze eigen behoeften nauwelijks meer onderkennen en dus verwaarlozen, maken we ons emotioneel afhankelijk van onze omgeving om ons te redden.
Morgen meer over de noodzakelijke overstap. 



Scheurkalender archief:


12 januari 2022
I am the me
I choose to be.

Sir Sidney Poitier (1927-2022)
Bahamian American Actor